Kulturen är ett stående ämne i mina NSD-krönikor. Det är viktigt att ständigt påminna om kulturens betydelse för vår livskvalitet. I alla lägen måste vi våga stå upp för kulturen.
I januari 2017 är det tio år sedan Kulturens hus i Luleå slog upp sina portar. Snart är det dags att fira händelsen. För många av oss är Kulturens hus något av det bästa som hänt i vår stad. Kulturens hus har lärt oss att ett samhälle med mycket kultur är ett trivsamt samhälle.
Kulturens hus i Luleå har blivit ett hus för alla. Det ligger mitt i stan och det är ett välkomnande hus, nästan som ett vardagsrum för folk. Att bygga bibliotek, konsertsalar och konsthallar i ett och samma hus har varit ett lyckat drag. Böckerna, musiken och konsten lockar folk till huset, det mesta är gratis och det kostar inte skjortan att gå in.
Bor man på en plats med mycket kultur är man lyckligt lottad. Vi som är intresserade av konst och kultur har numera mycket att välja bland på hemmaplan. Under de senaste tio åren har kulturutbudet i vår stad och region ökat, glädjande nog. Havremagasinet i Boden, Musikens makt i Luleå, Pridefestivaler, och snart också det nya Konstmuseet i Kiruna, är goda exempel på några av de satsningar som gjort vår landsända till en omvittnad stark kulturregion.
Kulturen är ett kitt som håller folk samman. Därför är det viktigt att våra politiker också står upp för kulturen i alla lägen, inte minst är det viktigt att politikerna slår vakt om kulturen i budgettider. Kulturen behövs och de politiker som har modet att satsa på kulturen blir vinnare.
I denna vecka har Ung scen Norr premiär för sin nya föreställning Tidningsdöden. Föreställningen handlar om attentatet mot Norrskensflamman den 3 mars 1940. Det är utmärkt att Ung Scen tar upp attentatet mot tidningen. Fem oskyldiga dödades i attentatet och vi behöver påminnas om denna händelse. Det har skrivits flera böcker om attentatet mot Flamman. En av dessa är Danko & Flamman, skriven av Lars G Carlsson på förlaget Black Island Books. En bok att rekommendera.
Varje år utser Luleå tekniska universitet hedersdoktorer. Till hedersdoktorer 2016 utsågs Svante Lindqvist, Elisabeth Nilsson och Gerda Helena Lindskog. Hedersdoktorerna fick sina hattar på LTUs akademiska högtid i lördags. De tre personerna är fina representanter för Norrbottnisk vetenskap, kultur och historia. Bra val.
Karl Petersen