Det börjar hända saker när det gäller dansen i Luleå. I förra veckan var jag inbjuden av Luleå kommun till ett dialogmöte om dansen som scenkonst. Kommunen hade bjudit in professionella dansar och amatörer till en diskussion om vad som ska skrivas in i Luleå kommuns kulturplan 2017-2020.
”Dansen är ett kulturområde som behöver lyftas som en viktig del av den kulturella helheten i Luleå. Att skapa en dansinstitution i Norrbotten är vårt långsiktiga mål, men på kort sikt vill vi börja med att skapa bättre strukturer för dansen, dvs. skapa bättre möjligheter att utveckla dansen och fler lokaler för att öva och visa dans. Satsningen innebär att den professionella dansen som scenkonst ska med”, så inledde Omar Jakobsson dialogmötet.
Signalerna från Omar Jakobsson och kulturen i Luleå låter bra. Om de infrias kommer dansen i Luleå att få ett lyft framöver. Ett välförtjänt och behövligt lyft i så fall.
Apropå dansen; Häromdagen bjöds Luleåpubliken på en fin dansupplevelse. Dans i Nord gästade Luleå med föreställningen Beyond Words, en föreställning med fem unga dansare som intog Ebenesers dansgolv. Att föreställningen inleddes med några korta dansnummer, med elever från Svenska Balettskolan Piteå och Strömbackaskolans Estet-Dans, förgyllde kvällen ytterligare.
Jag har bestämt mig för att jag ska bli klimatsmart. Därför har jag gått med i projektet BeChange, ett projekt som drivs av Studiefrämjandet med stöd av Luleå kommun och Naturvårdsverket med flera.
Jag och fyrtio andra Luleåbor är med i projektet, vi är med för vi vill bli mer klimatsmarta och vill minska vår del av världens koldioxidutsläpp. För egen del har jag länge gått och funderat på om jag som enskild person kan vara med och minska klimathoten i världen.
Nu vet jag att det går och att jag för den skull inte behöver avstå från allt det jag gillar och tycker om i livet. I BeChange får vi börja med att räkna fram vår egen andel av världens koldioxidutsläpp, att göra det är tämligen enkelt, det finns program för att mäta det. Nu vet jag hur mycket koldioxid jag medverkar till varje år. Medelsvensken släpper ut 8 ton/år och snittet för världsmedborgaren är 6 ton/år. Själv släpper jag ut 16 ton om året!?
Mitt mål är att jag ska bli bättre. Om ett år ska jag mäta min andel av utsläppen igen. Då hoppas jag ha minskat mina utsläpp med flera ton. Jag lovar återkomma och berätta hur det går.